Moet ik een voorschot betalen als ik een huis wil kopen? | Immassur

Voorschot

Moet ik een voorschot betalen als ik een huis wil kopen?

Bij het kopen van een huis is het gebruikelijk om 10% voorschot op de verkoopprijs te betalen. Het geeft blijk van de ernst van beide partijen bij het afsluiten van hun overeenkomst. Indien de koper uiteindelijk het saldo van de koopprijs niet betaalt binnen de overeengekomen termijn, zodat de verkoper hem voor de rechtbank moet dagen, beschikt hij toch reeds over een bedrag dat kan aangewend worden als schadevergoeding indien de rechter de ontbinding van de verkoopovereenkomst ten nadele van de koper uitspreekt.

Een voorschot lager dan 10% kan enkel indien de eigenaar hiermee akkoord gaat. Een aankoop zonder voorschot is toegestaan maar zal in de meeste gevallen zal niet aanvaard worden door de eigenaar.

Het voorschot wordt door de notaris geconsigneerd en deze geeft het pas vrij bij de notariële akte of in onderling overleg tussen koper en verkoper en na grondig onderzoek door de notaris. Rust er een hypotheek op het eigendom? Zijn er achterstallige belastingen verschuldigd? Is er een voorkooprecht? …

Uitzondering: Wanneer het gaat om de verkoop van een te bouwen of een in aanbouw zijnde woning, zegt de wet dat het voorschot niet hoger mag zijn dan 5 % van de totale prijs.

SaveSave

GRATIS SCHATTING

U wil uw woning verkopen maar weet niet precies hoeveel deze waard is? Neem nu vrijblijvend contact op voor een gratis schatting.

info@immassur.be

HOEVEEL KAN IK LENEN?

Wil je berekenen hoeveel je kan lenen? 
Klik hier!

Voor het berekenen van uw maandelijkse aflossing: Klik hier!

Compare listings

Vergelijken