+32 (0)494 52 21 77

Immassur

Search More

DOCUMENTEN

Wetgeving verkoopIk wil mijn huis verkopen. Welke documenten heb ik nodig?

Bij de verkoop van een huis zijn er een aantal verplichte documenten nodig die de koper meer inzicht geven over de staat van het pand.

Bodemattest + stookolieattest
Het bodemattest wordt in Vlaanderen uitgereikt door OVAM.
Daarnaast moet je de koper ook een stookolieattest geven als de woning verwarmd wordt met stookolie.

Keuringsverslag van de elektrische installatie
Bij de verkoop van een woning gebouwd voor oktober 1981, is het verplicht om een keuringsattest van de elektrische huishoudelijke installatie voor te leggen. Als dit niet lukt, schort de notaris de verkoop op. Een keuring is 25 jaar geldig. Als je over een document van voor 1987 beschikt moet je er opnieuw één aanvragen bij een verkoop.

Energieprestatiecertificaat (EPC)
Sinds 1 november 2008 is het energieprestatiecertificaat verplicht bij de verkoop van woningen en appartementen. Sinds 2022 zijn enkel nog epc verslagen vanaf 2019 geldig – voor meer informatie kunt u mij hierover contacteren

Postinterventiedossier (PID)
Een postinterventiedossier (PID) bevat verscheidene documenten die men nodig heeft bij eventuele latere werken aan een gebouw. Al de gebruikers, hetzij eigenaars, huurders, of, bij eventuele verbouwingen, architecten of aannemers, moeten op een eenvoudige manier kunnen achterhalen welke bv. de structuren van het gebouw zijn, hoe de structuur werd opgebouwd en welke materialen er in een gebouw zitten.

Kadastraal plan
Het kadastraal uittreksel bevat alle info over de oppervlakte, de kadastrale benaming en het kadastraal inkomen.

Stedenbouwkundig uittreksel
Afhankelijk van de gemeente waar je woont, is soms ook een stedenbouwkundig uittreksel verplicht. Het gaat om een uittreksel uit het plannenregister en een uittreksel uit het vergunningenregister.

Mede-eigendom
Voor appartementen of andere goederen in eigendom heb je de basisakte en de verslagen van de vergaderingen plus een overzicht van de lasten nodig.

Huurovereenkomst
Indien de woning verhuurd is geef je ook de huurovereenkomst door. Deze kan door de koper al dan niet verder gezet worden mits het respecteren van de opzegtermijnen.

 

Meer info: Mail ons

SaveSave